onsdag 1 september 2021

Inledning

Gott folk! 

Den nyligen publicerade IPCC-rapporten underströk vad vi alla redan visste. Klimatförändringarna är orsakade av mänskligheten och snart är det försent att göra någonting åt saken. Samtidigt håller pandemin fortfarande sitt grepp om världen. 

Hösten har redan gjort sig påmind med piskregn och snålblåst. Nej, den europeiska superligan blev inte av, men det går inte att komma undan att världsläget är deppigare än vanligt. 

Men vi kommer med goda nyheter. Ljusglimtar i det tilltagande mörkret.

Med början fredagen den 1 oktober kommer vi att presentera listan över tidernas 101 bästa nordbor. Upplägget är lite annorlunda den här gången: en placering varje måndag, onsdag och fredag, tills vi är framme vid förstaplatsen. Eftersom vi redan har listat de 101 bästa svenskarna, är det bara personer från det övriga Norden som kan komma på fråga. Det är förmodligen lika bra att på en gång fastslå att vad som är "bäst" är helt subjektivt, där historisk betydelse och personligt tycke bara är två av bedömningsgrunderna. Författarna bakom den här bloggen har gjort varsin lista på 200 namn. Sedan slog vi ihop våra respektive listor till en slutgiltig lista och delade upp namnen mellan oss.

Vem är då en nordbo? Vi har haft samma definitionssvårigheter som förra gången det begav sig, multiplicerat med fem. Men vi har utgått från den här definitionen, som känns intuitiv rimlig:

En nordbo är en person som antingen är eller har varit medborgare i en av de nordiska länderna, eller som har varit huvudsakligen verksam i vad vi idag kallar Norden. 

Den bärande tanken för skandinavismen var att sammanföra "de skandinaviska brödrafolken", i såväl kulturellt som politiskt hänseende. Vi har inga politiska syften och det vore pretentiöst att jämföra sig med en omvälvande rörelse på 1800-talet, men även den här listan bottnar i känslan av att det är mer som förenar oss svenskar med danskar, norrmän, finländare, islänningar, färöingar och grönlänningar, än vad som skiljer oss åt. (Vi ville inkludera dem alla och valde Norden framför Skandinavien.) 

Vi står alla ut med en lång vinter och samtliga av våra parlament innehåller ett obehagligt högerpopulistiskt parti med ett inte obetydligt politiskt inflytande. Visst finns det skillnader. Finländarna har sin sisu, danskarna sitt hygge och norrmännen sitt ut på tur. Men vi borde kunna mötas över de kulturella gränserna.

Covidpandemin har väl visat att det är lite sisådär med det nordiska brödraskapet. Den här listan är ett försök att tja, råda bot på saken. Vi har inga höga förhoppningar om att kunna vända utvecklingen. Men om vi lyckas intressera läsaren för en eller annan nordbo, har vi ändå lyckats med någonting.

Vår förhoppning är att listan ska erbjuda läsaren insikter och förströelse. Vissa namn är erkänt "stora", andra är mer eller mindre okända. Alla är de bra. Men bara en är bäst.

Låt nedräkningen börja!