I Jean-Paul Sartres huvudverk Varat och intet (1943) har vi stämt möte med författarens gode vän Pierre på ett kafé. Men Pierre kommer inte och långsamt förändras hela lokalen. Den fylls av Pierres frånvaro. Icke-Pierre erövrar snart rummet från allt som finns där: kaffekoppen framför oss, de stökande gästerna, rökluften. Det är till slut det enda vi lägger märke till. Frånvaron.
Sartres poäng är att våra förväntningar om världen är delaktiga i att skapa den. Världen finns inte i en från människor avskild verklighet, utan skapas i vårt möte med den.
Jag tänker på Pierres frånvaro när jag betraktar Vilhelm Hammershøis interiörer.
![]() |
Interiör, Strandgade 30 (1904) |
En öppen dörr som leder blicken mot ett sparsmakat möblerat rum. En ensam tavla på väggen. En soffa. Ett bord med två stolar, där en av stolarna är utdragen från bordet. Som om den som satt där precis har lämnat rummet. Det råder en påtaglig och tryckande frånvaro. En frånvaro som liksom rymmer sin motsats.
1898 flyttade Vilhelm Hammershøi in i en lägenhet på Strandgade 30 i stadsdelen Christianshavn i Köpenhamn. Christianshavn anlades 1619 av Kristian IV med Amsterdam som förebild, och man får förmoda att Vilhelm Hammershøi – som uppskattade holländsk arkitektur och måleri – trivdes i lägenheten. Varken huset eller gatan finns kvar idag, men det gör de 60 interiörer som Hammershøi målade i lägenheten under en tioårsperiod. Det är mer än dubbelt så många målningar som han hade färdigställt de tidigare tio åren. Det var något med lägenhetens olika rum och ljusskiftningar som fick Hammershøi att om och om igen fatta penseln.
Hammershøi uttalade sig sällan om sin konst. Målningarna talade för sig själva, ansåg han. Men han erkände i alla fall att det var linjerna och ljuset han lockades av i ett motiv. Så får vi föreställa oss Hammershøi i lägenheten: han flyttade runt sitt staffli, öppnade och stängde dörrar och fönster, ställde fram och plockade bort föremål; allt för att hitta det ideala ljuset, de rätta linjerna.
Många av interiörerna är lika avskalade som den från 1904. De enstaka föremålen i målningarna – stenkrukor, tavlor, blomkrukor, porslinsskålar – påverkar inte det övergripande intrycket. De understryker snarare tomheten och frånvaron.
I andra syns Vilhelm Hammershøis fru Ida, bortvänd och klädd i svart.
![]() |
Interiör, Strandgade 30 (1901) |
![]() |
Interiör, Strandgade 30 (1906-8) |
De två interiörerna är målade med fem års mellanrum. Inte mycket skiljer dem åt. De är målade på samma sätt, med samma slags gråtonskala och under nästan exakt samma ljusförhållanden. På den tidigare sitter Ida på en stol. Bredvid henne, på ett lågt bord, ligger en bok. På den senare har två tavlor tillkommit på väggen till vänster. Bordet med boken är borta. Två dörrar är öppnade på vid gavel och Ida står nu i det bortre rummet. Hammershøi tycks behandla Ida på samma sakliga och opersonliga sätt som stolen eller tavlan. Han ger inte sin fru någon sorts särställning i målningen. Det gör att vi som åskådare inte upplever rummet från hennes perspektiv, utan "utifrån".
Jag tänker på Virginia Woolf, som i ett kapitel av Vågorna (1931) försökte skildra det som händer i ett rum när ingen är där för att erfara vad som händer. Texten är inte skriven ur ett mänskligt perspektiv, utan är så objektiv det är möjligt att komma. Som jag minns texten registrerar den solljuset som faller in genom ett fönster, skuggspelet som uppstår av fönsterspröjsen, dammkornen som dansar i solstrålarna.
![]() |
Dammkornens dans i solstrålarna (1900) |
I själva verket är det en illusion. Det finns alltid en synvinkel, världen skapas alltid i en betraktares ögon. I sista instans av oss som läser texten eller betraktar tavlan. Det finns ingen neutral punkt från vilken man kan betrakta världen. Men i sin strävan att skapa objektiva "ögonblicksbilder" är Hammershøis interiörer det närmaste Virginia Woolfs försök man kan komma i målarkonsten.
Man kan säga att den modernistiska konsten vid slutet av 1800-talet tog endera av två vägar. Antingen maximal subjektivitet och uttrycksfullhet. Det var en väg som gick över tydlig symbolism och expressionism. Eller så ville man tvärtom reducera konstnären så mycket som möjligt. Tänk på impressionismens ambitioner att så exakt som möjligt fånga ljusreflexioner på duken eller post-impressionismens nästan vetenskapliga tillvägagångssätt. Det är målning som fotografi.
Nu är det förstås möjligt att tolka Hammershøis interiörer symboliskt. Att i den ensamma kvinnan i lägenheten se den moderna människans alienation i massamhället, eller liknande. Men det är dels att gå emot Hammershøis egna visioner (han föraktade symbolismen), dels att missa vad jag tycker är den viktigaste aspekten av Hammershøis målningar: att de i sin sakliga och opersonliga objektivitet får oss att se andra saker i vår omgivning än vad vi annars hade gjort.
Subjektiviteten gör här en återkomst. Hammershøis målningar beskriver för mig ett erfarenhetstillstånd, de stunder av naken kontemplation av tillvaron man ibland drabbas av. När man tittar upp över laptopens ljusskärm. Och ser rum som griper tag och försvinner i andra rum.
![]() |
De fyra rummen (1914) |
Det är också helt omöjligt att undvika att fylla Hammershøis målningar med subjektivt innehåll. Ola Billgren har noterat att Hammershøis melankoli är "moralisk". Rilke, som uppskattade Hammershøi och som även planerade att skriva en biografi över den danska konstnären, har skrivit att "fattigdom är ett stort ljus inifrån".
Det finns en uppmaning här. Som eventuellt är outhärdlig för den som är uppvuxen i en protestantisk prästfamilj, men som betraktad från andra sidan millennieskiftet, då Gud har dött flera gånger om och återvänt i form av kändisdyrkan och krass kommersialism, kan te sig ganska så lockande.
Det handlar inte om religionens uppmaning om att inte förhäva sig själv eller att inordna sig faderliga auktoriteter. När Rilke skriver att fattigdom är ett stort ljus, så syftar han inte på materiell fattigdom, utan snarare om att göra sig mottaglig för världens rikedom och kärlek. Det är först då, när vi har gjort oss själva "fattiga" i själen, som vi inser att det finns storhet i det lilla och att kärlek inte alltid innebär de största gesterna.
Det blir tydligt i Hammershøis porträtt. Han slog igenom som konstnär redan 1885, tjugoett år gammal, med ett porträtt av sin syster Anna Hammershøi. Det är en målning som utstrålar ömhet och sårbarhet.
Fem år senare målar han av Ida Ilsted. Vid den här tidpunkten var de ännu inte gifta, men Ida har förlovningsringen på höger hand. Hennes blick är fast inborrad i betraktaren, Vilhelm Hammershøis egen. Jag kan inte på ett rationellt sätt förklara varför målningen är så gripande. Men liksom med interiörerna tycks det ha med frånvaro och tomhet att göra. Hur mycket jag än ser in i Idas blick kan jag inte urskilja vad hon tänker och känner. Är det förvåning, tristess, kärlek eller ömhet? Det är en naken blick, en blick som avslöjar lika mycket som den döljer. Och med Ola Billgrens ord: denna nakenhet är Hammershøis vision av kärleken.
Åtminstone för mig är porträttet av Ida Ilsted en av de stora kärleksskildringarna i konsthistorien.